Vanhat objektiivit käyttöön

Vanhoja filmijärjestelmäkameroita lojuu monessa taloudessa tyhjänpanttina. Filmirungoille ei enää monellekaan ole käyttöä, mutta useimmat vanhat objektiivit saa helposti kiinni adapterin avulla digijärjestelmäkameraan. Vanhoja laadukkaitakin laseja (yleensä kameran kanssa) löytää hyvinkin edullisesti Torista tai Huuto.netistä.

Peilittömiin kamerarunkoihin voidaan kiinnittää lähes mikä tahansa objeektiivi, mutta peilillisiin vai objektiivit, jotka saadaan riittävän lähelle kameran kennoa. Esim. Canon EOS runkoihin ei adaptoidu vanha Canon FD bajonetilla oleva objektiivi. Objektiivin saa kyllä kameraan kiinni, mutta se ei tarkennu äärettömään. Makrokuvauksiin tämä ei tosin vaikuta. Itselläni on käytössä Canonin runko ja tähän voi adaptoida objektiivit, joissa on bajonettina M42, Contax/ yashica (C/Y), Olympus OM, Exacta, Leica R, Nikon F, Pentax K sekä useimmat keskiformaatti koon objektiivit, kuten Hasselblad.

Kuvaaminen

Vanhat objetiivit ovat aukon säätämisen ja tarkennuksen osalta manuaalisia. Täysautomaattikuvaajalle tämä voi tuntua vaikealta, mutta näin kuvaamiseen tulee ainakin enemmän harkintaa ja harrastus tuo mukaansa ns. mekaanista mielihyvää. Aukon säätö on useimmiten objetiivin tyvessä. Kameran automatiikkaa voi käyttää niin, että valitsee kamerasta aukon esivalinnan ja kamera näin mittaa sopivan valotusajan automaattisesti. Näin voit keskittyä paremmin kuvaamiseen. Tarkennuksen helpottamiseksi on myynnissä myös Chip-adaptereita, joissa tarkennuspiste näyttää, kun kohde on terävä. Joissakin kuuluu kamerasta myös piippaus, kun kohde on terävä. Adaptereita on myytävänä esim. Kameratori.fi verkkokaupassa.

Itselleni on tullut hankittua vanhoja objektiiveja lievän kamerakeräilyn seurauksena.

Comments are closed